Novelbrain Edu – NovelBrain Skip to main content

Εκπαίδευση/Πιστοποίηση Θεραπευτών

Γνωστικής Αναλυτικής Ψυχοθεραπείας (ΓΑΨ)

Η εκπαίδευση είναι εγκεκριμένη από την Πανελλήνια Εταιρεία Γνωστικής Αναλυτικής Ψυχοθεραπείας (ΠΕΓΑΨ) και οι απόφοιτοι λαμβάνουν την αντίστοιχη πιστοποίηση.

Το πρόγραμμα ακολουθεί τις προδιαγραφές που προβλέπονται από τον κανονισμό εκπαίδευσης της ΠΕΓΑΨ και συμμορφώνεται με τις οδηγίες εκπαίδευσης της International Cognitive Analytic Therapy Association (ICATA).

Σε ποιους απευθύνεται η εκπαίδευση

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε επαγγελματίες ψυχικής υγείας που στοχεύουν να αποκτήσουν γνώση, εμπειρία και πιστοποίηση ως αυτόνομοι Γνωστικοί Αναλυτικοί Ψυχοθεραπευτές ή που επιθυμούν να ενσωματώσουν τη ΓΑΨ ως αυτοτελές εργαλείο στη θεραπευτική τους φαρέτρα.

 • Ακαδημαϊκή διδασκαλία

 • 3 ετές πρόγραμμα εκπαίδευσης στη ΓΑΨ

 • Πιστοποίηση της ΠΕΓΑΨ

 • Online και δια ζώσης μαθήματα

 

Το Πρόγραμμα Εκπαίδευσης Ψυχοθεραπευτών ΓΑΨ της Novelbrain EDU απευθύνεται σε επαγγελματίες ψυχικής υγείας με στόχο την παροχή γνώσης και δεξιοτήτων ώστε οι εκπαιδευόμενοι να αποκτήσουν επάρκεια ως αυτόνομοι ψυχολογικοί θεραπευτές.

Ξεκινήστε σήμερα!


  Διά ΖώσηςΕξ’ Αποστάσεως


  Η ιδέα της ΓΑΨ

  Η Γνωστική Αναλυτική Ψυχοθεραπεία (Cognitive Analytic Therapy – CAT) είναι μια μορφή ψυχοθεραπείας που διαμορφώθηκε από τον Άγγλο γιατρό και ψυχοθεραπευτή Anthony Ryle. Αναπτύχθηκε με βάση ιδέες προερχόμενες από την θεωρία και πρακτική της ψυχαναλυτικής σχολής των αντικειμενοτρόπων σχέσεων, τη γνωστική ψυχολογία, την πρακτική της γνωστικής – συμπεριφορικής ψυχοθεραπείας, την αναπτυξιακή ψυχολογία και υλικό προερχόμενο από το έργο του Λεβ Βιγκότσκι και του Μιχαήλ Μπαχτίν.
  Η θεωρία και η πρακτική της ΓΑΨ βασίζονται στην παραδοχή ότι η ανάπτυξη των ανθρώπων, η εμπειρία τους και η εν γένει ύπαρξή τους καθορίζεται και εξαρτάται διαρκώς από την θεμελιωδώς σχεσιακή τους φύση.

  «Η ΓΑΨ είναι κάτι πολύ περισσότερο από μια θεραπευτική προσέγγιση. Είναι ένας τρόπος να αντιλαμβάνεσαι την ανθρώπινη κατάσταση και αλληλεπίδραση και ένας ιδιαίτερος τρόπος σκέψης».

  « Η ΓΑΨ ενσωματώνει σχεδόν όλους τους θεραπευτικούς παράγοντες που καθιστούν μια θεραπεία αποτελεσματική. Είναι μια ψυχοθεραπεία που ανταμείβει γρήγορα και τον θεραπευτή και τον θεραπευόμενο»

  Κατσιμαγκλής Χρύσανθος    Διευθυντής Εκπαιδευτικού Προγράμματος
  Γραμματέας ICATA (International Cognitive Analytic Therapy Association)
  Μέλος ΔΣ ΠΕΓΑΨ (Παννελήνια Εταιρία Γνωστικής Αναλυτικής Ψυχοθεραπείας)

  Γιατί να το επιλέξω;

  Οι υποψήφιοι θα έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα προσεκτικά δομημένο, ακαδημαϊκά άρτιο και εστιασμένο στην ουσία. Ως εκπαιδευτική ομάδα είμαστε αυστηρά προσηλωμένοι στην τήρηση υψηλών προδιαγραφών, θέτοντας ως πρωταρχικό στόχο την παραγωγή ικανών και αποτελεσματικών ψυχοθεραπευτών. Εκτός από την επιμονή μας στην υψηλή ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης, παραμένουμε πιστοί στις αρχές της συνεργατικότητας, του σεβασμού της ετερότητας, της συμπεριληπτικότητας και του ανοιχτού πνεύματος που διέπουν τη ΓΑΨ ενώ ταυτόχρονα παρακολουθούμε στενά τις σύγχρονες εξελίξεις και συμμετέχουμε ενεργά στα διεθνή δρώμενα.

  Εκπαιδευτική ομάδα

  Οι εκπαιδευτές του προγράμματος είναι ψυχίατροι με εκτενή γνώση και εμπειρία στον τομέα της ψυχοθεραπείας και της ψυχιατρικής. Είναι αναγνωρισμένοι στον κλάδο τους και βαθιά αφοσιωμένοι στο έργο τους.

  Χρύσανθος Κατσιμαγκλής

  Ψυχίατρος – Ψυχοθεραπευτής

  Αποφοίτησε από το Ιατρικό τμήμα της Στρατιωτικής Σχολής Αξιωματικών Σωμάτων (ΣΣΑΣ) και από την Ιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης το 2002.
  Μετά από γενική ιατρική εκπαίδευση ενός έτους στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας έλαβε, το 2004, την εξειδίκευση της Αεροπορικής Ιατρικής ως Ιπτάμενος Ιατρός Αεροπορικής Ιατρικής.

  Το 2006 εκπαιδεύτηκε στο San Antonio του Texas στην Αεροδιαστημική Ιατρική και στη Διερεύνηση Αεροπορικών Ατυχημάτων και διαθέτει εκτεταμένη εμπειρία στη διερεύνηση του ανθρώπινου παράγοντα σε αεροπορικά ατυχήματα.

  Ειδικεύθηκε στην Ψυχιατρική στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, όπου συμμετείχε, εκτός από το κλινικό, στο διδακτικό και στο ερευνητικό έργο της Πανεπιστημιακής Ψυχιατρικής Κλινικής, με συμμετοχή σε ερευνητικές εργασίες πάνω σε θέματα ψυχιατρικής και ψυχοσωματικής ιατρικής.

  Έχει εργαστεί ως ειδικός ψυχίατρος και ψυχοθεραπευτής στην Ψυχιατρική κλινική του 404 Γενικού Στρατιωτικού Νοσοκομείου, στην Ψυχιατρική κλινική του 414 Στρατιωτικού Νοσοκομείου Ειδικών Νοσημάτων και ιδιωτικά.

  Εκπαιδεύτηκε στη Γνωστική Αναλυτική Ψυχοθεραπεία στη Θεσσαλονίκη και είχε την τύχη και την τιμή να διδαχτεί από τους πρωτοπόρους και πρώτους διδάξαντες την ΓΑΨ στην Ελλάδα, όπως η Αραβέλλα Αδαμοπούλου, ο Γιώργος Γαρύφαλλος και ο Δημήτρης Κουρμπέτης.
  Έχει δραστηριοποιηθεί επί σειρά ετών ως εκπαιδευτής και επόπτης ΓΑΨ, τόσο σε ιδιωτικό όσο και σε δημόσιο πλαίσιο. Έχει εργαστεί με πάθος για την προώθηση και την εξέλιξη της ΓΑΨ στην Ελλάδα και είναι ενεργό μέλος της διεθνούς ΓΑΨ κοινότητας, κατέχοντας τη θέση του Γραμματέα στην International Cognitive Analytic Therapy Association (ICATA).

  Επί του παρόντος και μετά από μακρά και ενεργό διαδρομή στη ΓΑΨ, είναι:
  Πιστοποιημένος ψυχοθεραπευτής ΓΑΨ
  Εκπαιδευτής και επόπτης ΓΑΨ
  Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Πανελλήνιας Εταιρίας Γνωστικής Αναλυτικής Ψυχοθεραπείας (ΠΕΓΑΨ)
  Γραμματέας της International Cognitive Analytic Therapy Association (ICATA)
  Μέλος της επιτροπής εκπαίδευσης της ICATA

  Ανέστης Ράμναλης

  Στρατιωτικός Ψυχίατρος

  Απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής Θεσσαλονίκης και της Στρατιωτικής Σχολής Αξιωματικών Σωμάτων (Στρατιωτική Ιατρική) το 2002.

  Ειδικευμένος ιατρός στην Ψυχιατρική στην Α’ Πανεπιστημιακή Ψυχιατρική Κλινική του Γ.Ν. Παπαγεωργίου.

  Διετέλεσε επί σειρά ετών επιμελητής στην Ψυχιατρική Κλινική του 424 ΓΣΝΕ και επιστημονικός συνεργάτης στην Α’ Πανεπιστημιακή Ψυχιατρική Κλινική με ερευνητικό και διδακτικό έργο (παρουσιάσεις και δημοσιεύσεις σε περιοδικά κ συνέδρια, καθώς και διδασκαλία σε φοιτητές ιατρικής και ειδικευόμενους ψυχιατρικής).

  Συμμετείχε στο πρωτοποριακό «ιατρείο έγκαιρης παρέμβασης», που έλαβε χώρα στην Βόρειο Ελλάδα.

  Κάτοχος Master Ψυχοφαρμακολογίας (Master of Psychopharmacology του Neuroscience Educational Institute) με εμπειρία στην Ψυχοσωματική ψυχιατρική, στις ψυχολογικές εκδηλώσεις σωματικών νοσημάτων έχοντας ολοκληρώσει και το «Advanced Course in Liaison Psychiatry» του University of Manchester.

  Εκπαιδευμένος ψυχοθεραπευτής στη Γνωστική Αναλυτική Ψυχοθεραπεία, μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Γνωστικής Αναλυτικής Θεραπείας έχοντας πάρει και τον τίτλο του επιβλέποντος νέων ψυχοθεραπευτών.

  Απέκτησε το rTMS certification από το Πανεπιστήμιο του Μάαστριχτ.

  Διατηρούσε ιδιωτικό ιατρείο επί εννέα συνεχόμενα έτη στην περιοχή της Καλαμαριάς στη Θεσσαλονίκη.

  Αθανάσιος Βούτσινος

  Ψυχίατρος, Στρατιωτικός Ιατρός ε.α

  Εισήχθη στη Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων (Τμήμα Ιατρικής) το 1996.
  Απόφοιτος από τη ΣΣΑΣ και το τμήμα Ιατρικής-ορκίστηκε Ανθυπίατρος το 2002.
  Συμμετείχε σε δίμηνη εκπαίδευση σε επείγοντα περιστατικά στο Walter Reed Army Medical Center (Washington DC) το 2003.
  Έχει υπηρετήσει ως Διοικητής Λόχου Υγειονομικού στην 25η Ταξιαρχία (Ξάνθη) το 2003-2005.
  Ειδικεύτηκε στην Ψυχιατρική στη Β’ Πανεπιστημιακή Ψυχιατρική Κλινική ΑΠΘ (2005-2011).
  Τοποθετήθηκε στην Ψυχιατρική Κλινική του 414 ΓΣΝΕ ως επιμελητής το 2011.
  Μετατέθηκε στο ΚΕΥΠ (Λαμία) στη θέση του Διευθυντού ΣΤΕΠ (2011). Αποστρατεύτηκε το 2020.
  Μιλάει την Αγγλική και τη Γαλλική γλώσσα.
  Απόφοιτος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (Τμήμα Μεθοδολογίας, Ιστορίας και Θεωρίας της Επιστήμης – Φιλοσοφίας της Επιστήμης).
  Επιστημονικός συνεργάτης της Εταιρείας Κοινωνικής Ψυχιατρικής «Παναγιώτης Σακελλαρόπουλος» σε Φθιώτιδα και Φωκίδα.
  α) Ψυχίατρος της Κινητής Μονάδας Νομού Φωκίδας
  β) Ψυχίατρος του Οικοτροφείου “Γλαύκος” και του Διαμερίσματος προστατευόμενης διαβίωσης (Μονάδες Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης) – Λαμία
  Συνεργαζόμενος Ψυχίατρος του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Στερεάς Ελλάδας(Θεραπευτήριο Χρονίων Παθήσεων Δομοκού).
  Επιστημονικά Υπεύθυνος Οικοτροφείου Νόσου Alzheimer & Συναφών Παθήσεων στην Στυλίδα από τον φιλανθρωπικό οργανισμό ΑΠΟΣΤΟΛΗ σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος.

  Βασίλειος Μακρυγιάννης

  Στρατιωτικός Ψυχίατρος

  Aπόφοιτος της Στρατιωτικής Ιατρικής και του Ιατρικού τμήματος του ΑΠΘ. Εξειδίκευση στην Ψυχιατρική στη Β’ Πανεπιστημιακή κλινική του ΑΠΘ.

  Έχει εκτεταμένη εκπαίδευση σε διάφορα είδη ψυχοθεραπείας. Συγκεκριμένα έχει παρακολουθήσει:

  • τριετές πρόγραμμα Ψυχοθεραπείας στο Κέντρο Ψυχικής Υγείας του Κεντρικού Τομέα Θεσσαλονίκης όπου εκπαιδεύτηκε μεταξύ άλλων στην Ψυχαναλυτική Ψυχοθεραπεία, την Ομαδική Ψυχοθεραπεία και την Οικογενειακή Ψυχοθεραπεία
  • τριετές εκπαιδευτικό πρόγραμμα στη Γνωστική Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία
  • ετήσιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα στη Γνωστική Αναλυτική Ψυχοθεραπεία

  Κατέχει εκτενή κλινική εμπειρία στην ψυχοφαρμακολογία και την ψυχοσωματική ιατρική.

  Μέλος της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας (ΕΨΕ) από το 2006, της Ελληνικής Εταιρείας Γνωστικής Συμπεριφορικής Ψυχοθεραπείας από το 2009 καθώς και μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Γνωστικής Αναλυτικής Ψυχοθεραπείας από το 2018.

  Είχε ενταχθεί για έξι μήνες στο προσωπικό του προγράμματος απεξάρτησης «ΑΡΓΩ» του ΨΝΘ και του τμήματος απεξάρτησης αλκοολικών «ΜΕΘΕΞΙΣ».

  Εξειδικευμένος χειριστής rTms έχοντας εκπαιδευτεί στο Πανεπιστήμιο του Maastricht το 2021 από όπου έλαβε την αντίστοιχη πιστοποίηση.

  Επιστημονικά υπεύθυνος Ψυχίατρος στο Κέντρο Φιλοξενίας και στο προστατευμένο Διαμέρισμα ΨΥΧΑΣΠΙΣ στην Ορεστιάδα από το 2011.

  Επιμελητής Ψυχιατρικής στο 424 ΓΣΝΕ.

  Διατηρούσε ιδιωτικό ιατρείο στην περιοχή της Μαρτίου, ενώ συνεχίζει και διατηρεί ιδιωτικό ιατρείο στην Ορεστιάδα.

  Προϋποθέσεις εισαγωγής στο πρόγραμμα

  Μπορούν να παρακολουθήσουν το Πρόγραμμα Εκπαίδευσης Ψυχοθεραπευτών ΓΑΨ οι παρακάτω κατηγορίες επαγγελματιών ψυχικής υγείας:
  Ψυχολόγοι (απόφοιτοι δημόσιων ή ιδιωτικών σχολών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης)
  Ειδικοί ή ειδικευόμενοι ψυχίατροι ή παιδοψυχίατροι
  Ειδικοί οικογενειακοί γιατροί με επαρκή χρόνο εκπαίδευσης στην ψυχιατρική και με ενδιαφέρον για τις ψυχολογικές θεραπείες
  Επαγγελματίες ψυχικής υγείας με πανεπιστημιακές σπουδές σε άλλα συναφή πεδία (πχ κοινωνική εργασία, ψυχιατρική νοσηλευτική κλπ) όπου περιλαμβάνεται επαρκής αριθμός εκπαιδευτικών ωρών σε θέματα ψυχικής υγείας και έχουν εργασιακή εμπειρία τουλάχιστον 6 μηνών σε θεραπευτικό πλαίσιο, στο χώρο της ψυχικής υγείας

  Τι περιλαμβάνει η εκπαίδευση

  Η φιλοσοφία του προγράμματος ενσωματώνει τον ανοιχτό, ζωντανό, διαλογικό και συνεργατικό χαρακτήρα της ΓΑΨ. Η δομή, το περιεχόμενο και η διαδικασία της εκπαίδευσης στοχεύουν στη δημιουργία μιας εκπαιδευτικής ομάδας που θα διδάσκεται, θα πειραματίζεται και θα μαθαίνει συνεργατικά.
  Η εκπαίδευση απαρτίζεται από τα παρακάτω στοιχεία:

  • Θεωρητική εκπαίδευση
  • Πρακτική εκπαίδευση (κλινική άσκηση)
  • Προσωπική θεραπεία

  Πόσο διαρκεί και τι περιλαμβάνει η θεωρητική εκπαίδευση

  Η θεωρητική εκπαίδευση αποτελείται από τουλάχιστον 80 διδακτικές ώρες, εκτυλίσσεται στη διάρκεια 2 ακαδημαϊκών ετών και περιλαμβάνει τα παρακάτω στοιχεία:

  • Ακαδημαϊκή διδασκαλία
  • Μελέτη διδακτικού υλικού
  • Ομάδες συζήτησης
  • Διαδραστικά σεμινάρια
  • Βιωματικές δραστηριότητες και πειραματισμός στην εφαρμογή θεραπευτικών τεχνικών
  • Αναστοχαστική δραστηριότητα με τη μορφή γραπτών εργασιών

  Τι περιλαμβάνει και πόσο διαρκεί η πρακτική εκπαίδευση

  Η πρακτική εκπαίδευση αφορά στη διεξαγωγή κλινικού έργου υπό εποπτεία. Οι εκπαιδευόμενοι αναλαμβάνουν κλινικά περιστατικά καθοδηγούμενοι από πιστοποιημένους επόπτες ΓΑΨ.
  Κάθε εκπαιδευόμενος θα χρειαστεί να ολοκληρώσει 8 περιστατικά διάρκειας 16 συνεδριών υπό εποπτεία. Η πρακτική εκπαίδευση ξεκινά με το δεύτερο έτος της θεωρητικής εκπαίδευσης και για την ολοκλήρωσή της, συνήθως, απαιτούνται τουλάχιστον 2 χρόνια.

  Σε τι αφορά η προσωπική θεραπεία

  Όλοι οι θεραπευτές ΓΑΨ απαιτείται να έχουν αποκτήσει εμπειρία προσωπικής θεραπείας μέχρι το τέλος της εκπαίδευσής τους. Αυτό περιλαμβάνει κατ’ ελάχιστον ένα τυπικό κύκλο ΓΑΨ 16 συνεδριών με θεραπευτή πιστοποιημένο από την ΠΕΓΑΨ.

  Ο χώρος μας

  Quick Links